سفارش تبلیغ
صبا ویژن
«بهترین های امّت من، کسانی هستند که چون گرفتار بلای الهی شوند، پاکدامنی ورزند» . [ابن عبّاس ـ به نقل از رسول خدا ـ] 
»» عکس3



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:40 عصر )

»» عکس2

 

 



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:39 عصر )

»» عکس ها

   

نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:35 عصر )

»» غیبت

بررسى تاریخى دوران غیبت، فرازهایى از حیات پر فراز ونشیب تشیع را آشکار مى سازد حیاتى که به ویژه در بعد علمى وفرهنگى از جایگاه ومنزلتى خاص در حیطه تاریخ اسلام برخوردار است.

دوران غیبت صغرى به واسطه شرایط اجتماعى خاص پدید آمده، از موقعیت ویژه اى برخوردار بوداوضاع فرهنگى جامعه شیعى نیز تحت تأثیر این موقعیت قرارگرفت و بر اساس عناصر تعیین کننده آن، دستخوش تحولاتى شد. تحولاتى بنیادین که اسامى فعالیت هاى علمى گسترده اى را برنامه ریزى کرد و درکمتر از یک قرن به اوج شکوفایى خود رسید وسیر پیشرفت آن تا به زمان حال با روندى گاه تند وشتابان وگاه کند و آهسته ادامه یافته است و اینک ما از دستاوردهاى ارزنده آن بهره مند هستیم.

در سال 260هـ امام حسن عسکرى (ع) پس از دوران کوتاه شش ساله امامت در سن 27 سالگى رحلت کرد وتنها فرزند اوکه پنج سال از عمرش مى گذشت از جانب خداى متعال وبا نص آن حضرت به امامت منصوب گردید اما به دلایلى امام دوازدهم(ع)از همان زمان از دیدگان پنهان شد ودوران غیبت حضرتش پس از پنج سال حضور در ایام حیات پدرش، که تنها عده اى از خواص شیعیان موفق به دیدار وى شدند، آغازگردید.

غیبت صغرى که در سال 260ق آغازشد وپس از 69 سال در سال 329ق با درگذشت چهارمین و آخرین نائب خاص امام )ع (پایان یافت، در واقع مقدمه و آغازى براى غیبت طولانى بود، تا شرایط پذیرش موقعیت جدید براى مردمان فراهم گردد وشیعیان آمادگى درک دورانى را داشته باشند که در آن از حضور امام معصوم به طور مستقیم بى بهره اند.

درک این موقعیت جدید مستلزم عبور از یک مرحله واسط بود که فراهم کننده شرایط

و آمادگى مذکور باشد این مرحله میانى که با روندى تدریجى از اوایل قرن سوم هجرى ودر واقع پس از شهادت امام رضا)ع(آغاز شده بود با حرکتى رو به تزاید به تدریج تا نیمه این قرن ادامه یافت.

در واقع این حرکت به طور غیر مستقیم از زمانى آغاز شدکه هارون الرشید، خلیفه عباسى شرایط دشوارى را بر امام هفتم، موسى بن جعفر)ع( تحمیل کرد و آن حضرت را به شدَت تحت مراقبت قرار داد وسال ها در زندان هاى بغداد محبوس کرد.

گر چه پس از آن، در زمان حیات امام رضا (ع)آن سختگیرى و فشارها به حداقل خود رسید، ولى در آغاز قرن سوم هجرى شرایط به گونه اى دیگر تغییر یافت معتصم خلیفه جانشین مأمون، امام جواد(ع) را شدیداً تحت نظر قرار داد ووى را به بغداد مرکز حکومت احضارکرد ودر نهایت در سال 320ق امام را مسموم نموده وبه شهادت رسانید.

شهر سامرا که در واقع پا دگان نظامى بود و معتصم آن را تأسیس کرد، پس از او محل حبس وتبعیدگا ه امام هادى وامام عسگرى شد.

متوکل خلیفه سفاک عباسى که از وجود امام در مدینه بیمناک بود ایشان را به شهر سامرا آورده وتحت الحفظ نگاه داشت. در طى این دوران روابط مستقیم شیعیان با امامان به حداقل خود رسید. آنان در واقع امکان دسترسى به امام (ع)را نداشتند، مگر به طور مخفیانه واز طریق مکاتبه ویا با کمک خدمتکاران ایشان، یا در قالب فروشندگان دوره گرد یا عابران رهگذر یا...

وضعیت مذکور به تدریخ و به طور غیر مستقیم، این آمادگى را در مردم پدید مى آورد که در زمان عدم حضور ویا عدم دسترسى مستقیم به امام چه بایدکرد؟ از طرفى امامان(ع)نیز در چنین شرایطى، ملا کهای راهیابى ومصادر مراجعه شیعیان را مشخص مى کردند . نظام وکالت که از دیرباز وجود داشت در این زمان هر چه بیشترگسترش یافت.

ائمه (ع)وکیلانى از جانب خود در شهرها و بلاد مختلف تعیین مى کردند که محل رجوع مردم و روابط آن ها با ایشان بودند. شیعیان در شهرهاى دور ونزدیک با این وکیلان ارتباط یافته، مسایل خود را مى پرسیدند، نیازهاى خود را بیان مى کردند ووجوهات شرعى را به آن ها مى پرداختند تا آن ها را به ائمه (ع)ردکنند. این نظام وکالت در واقع مرحله ابتدایى نظام نیابتى بود که در دوران غیبت صغرى شکل گرفت.

با این حال با آغاز دوران غیبت صغرى، وضعیت به گونه اى خاص تغییر یافت با وجود این که اولین نائب خاص امام )ع) مدت ها قبل از طرف امام عسکرى (ع)به شیعیان معرفى شده بود، ولى حیرت و سردرگمى فراوانى شیعیان را فراگرفت. راه ارتباط با امام (ع)منحصر به نائب خاص حضرت گردید وحتى وکیلان امام (ع)نیز قادر به دسترسى به امام نبودند اگر چه امکان دیدار با امام به طورکلى منتفى نبود وچه بساکسانى به دیدار حضرت نایل مى شدند.

در واقع غیبت صغرى براى فراهم شدن شرایط لازم جهت درک دوران غیبت کبرى امرى ضرورى بود چرا که در طى آن مردم مى آموختند که مصدر رجوع آن ها در آمور دینى، فقیهان وعالمان دینى هستند که مورد نیاز ومراجعه مردم اند وعلماى شیعه نیز به ضرورت این نکته پى بردند که مصادر ومراجع علمى که مورد نیاز ومراجعه مردم هستند، بایستى به گونه اى متقن وثابت در دسترس مردم قرارگیرند.

مسأله غیبت امرى نبود که به تازگى مطرح شده باشد، بلکه در سخنان معصومین (ع) بارها

به آن اشاره شده بود ومردم کمابیش با آن آشنا بودند.

در روایاتى که از نبى اکرم (ص) نقل شده بود، حضرت ضمن بیان خصوصیات امام مهدى (ع) به مسأله غیبت حضرتش نیز اشاره کرده بود.

در یکى از این روایات پیامبر(ص)چنین فرمود: مهدى از فرزندان من است نام او نام من وکنیه اوکنیه من است وشبیه ترین مردم به من از حیث آفرینش وخلق وخوى است. او غیبت ودوران حیرتى دارد که مردمان در آن به گمراهى مى افتند، سپس همانند شهاب تندرو مى آید وزمین را از عدل و داد پر مى کند، همان طورکه از ظلم وجور پر شده باشد. (1)

ائمه(ع) نیز درگفتار خود به مسأله غیبت امام مهدى (ع) و سختى ها و نابسامانى هاى آن دوران اشاره کرده اند و از تک تک ایشان روایاتى به این مضامین نقل شده است .

اساساً مسأله غیبت درگفتار معصومین (ع) به عنوان یک سنت الهى مطرح شده که در میان انبیاى پیشین واوصیاى آن ها معمول بوده است. بنا به روایات، صالح پیامبر در سن پیرى از میان قومش غایب شد وغیبت او مدتى به طول انجامید، به طورى که چون به میان قومش بازگشت وى را نشناختند موسى (ع)نیز مدتى غایب بود ودر طى این مدت بنى اسرائیل در حیرت وسرگردانى ورنج بسیار به سر مى بردند، تا بار دیگر موسى به نزد آن ها بازگشت. چنین غیبت هایى درباره حضرت یونس یوسف وبرخى دیگر از پیامبران ذکر شده است بنابراین مسأله غیبت به مانند سنت جاریه اى تلقى شده است که درباره امام مهدى )ع (در امت خاتم الانبیاء نیز مصداق پیدا مى کند.

طرح مسأله غیبت از همان دهه هاى اول تاریخ اسلام چنان شایع ومعمول شده بود که بسیارى از فرقه هایى که از تشیع منشعب مى شدند، به گونه اى به مسأله غیبت معتقد مى گردیدند.

کیسانیه اولین فرقه اى که از شیعه جدا شدند قائل به امامت محمد حنفیه ومعتقد بودند که وى از میان آن ها غایب شده و درکوه رضوى مخفى گردیده و روزى ظهور خواهدکرد.

ابومسلمیه همین عقیده را درباره ابومسلم داشتند به طورکلى هر یک از فرقه هاى شیعى که در امامت یکى از ائمه(ع) توقف کردند و مسیر خود را از تشیع اثنى عشرى جدا کردند، به نوعى غیبت درباره امام خود معتقد شدند.

این امر حاکى از آن است که مسأله غیبت امام مهدى (ع) کاملاً در بین مسلمانان وشیعیان شناخته شده وشایع بوده است آن چه این مطلب را تأیید وتاکید مى کند تألیف وتصنیف کتاب هایى در موضوع غیبت، پیش از آغاز غیبت صغرى و در زمان حضورائمه است (2)

  1. کمال الدین ج ا، ص 287.

2. نشریه موعود، شماره 27 ص 42.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:29 عصر )

»» اصحاب قائم

یکی از مسائل غیر قابل انکار در پیروزی ها و حرکتهای انقلابی حضور مردم در صحنه است. مردم با رهبری و هدایت پیشوای خود می توانند به سر منزل مقصود برسند. همچنین تا زمانی که این حضور آگاهانه و قاطع و با امید و توکّل به خدا باشد، رهبر انقلاب با خیالی آسوده گامهای پیروزی را سریعتر بر می دارد. در این رهگذر قیام جهانی مهدی موعود (عج) که جهان را به تکاپو واخواهد داشت، مستثنی از این قاعده و قانون کلّی نیست.

البتّه در قیام قائم (عج) هر کسی لیاقت این را ندارد که در زمره ی اصحاب آن حضرت قرار گیرد.

در روایات به وفور نامی از یک گروه 313 نفری به میان آمده است که این افراد از نژاد «عجم» هستند و برخی از آنها بدون وعده ی قبلی در مکّه به حضور امام قائم (عج) شرفیاب می گردند. («اثباة الهداة»، ج 7، ص 92)

در قرآن کریم، این کتاب انسان ساز و حرکت آفرین در رابطه با یاران نمونه ی حضرت مهدی (عج) یک آیه ی بسیار امید بخش و سازنده وجود دارد. در سوره ی مائده آیه ی 54 خداوند به طور مستقیم، مؤمنان را در مورد خطاب قرار داده و می فرماید:

«ای مؤمنان هر کس از شما مرتّد شده و از اسلام بیرون رفت، خداوند در آینده جمعیّتی را می آورد که دارای این پنج امتیاز هستند:

1- هم خداوند آنها را دوست دارد و هم آنها خدا را دوست دارند.

2- در برابر مؤمنان خاضع و مهربانند.

3- در برابر مشرکان و دشمنان، سرسخت و نیرومندند.

4- به طور پی گیری در راه خدا جهاد و تلاش می کنند.

5- در مسیر انجام وظیفه از سرزنش هیچ سرزنش کننده ای نمی هراسند. این فضل خدا است که به هر کس بخواهد (و شایسته ببیند) می دهد، فضل و رحمت خدا وسیع است و او بر همه چیز آگاه است.»

در روایات برای این آیه مصادیق مختلفی بیان شده، از جمله اینکه: این آیه در مورد یاوران حضرت قائم (عج) است که با این ویژگیها با تمام قدرت، در مقابل مرتّدین و کارشکنان می ایستند، و برای بر قراری حکومت عدل امام منتظر (عج) و بر قراری عدالت در کلّ جهان تلاش می کنند. («مجمع البیان»، ج 3، ص 208)

و در عبارتی امام صادق علیه السلام فرمود:

«صاحب این امر (حضرت مهدی (عج)) در پرتو این آیه (در حمایت چنین یاران آگاه و دلاور) محفوظ است («تفسیر برهان»، ج 1، ص 497)».

همچنین در وصف  اصحاب قائم (عج) به واژه هایی مانند اوتاد، عصائب، ابدال، اعاجم، رفقاء و نجباء بر می خوریم، که با توجّه به معانی این عناوین با ویژگیهای اصحاب صاحب العصر (عج) نیز آشناتر می شویم. («حضرت مهدی، فروغ...»، ص 207)

در این کتاب، درباره هر کدام از عناوین، به ترتیب حروف الفباء، توضیح داده شده است.

ک سیصد و سیزده نفر، ایرانیان و قائم (عج)



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:28 عصر )

»» غیبت

پس از در گذشت و یا شهادت امام حسن(ع), ماموران خلیفه عباسى حرکت گسترده اى را آغاز کردند و به جست و جوى فرزند و جانشین آن حضرت پرداختند(1). در هر جا که احتمال وجود امام زمان(ع) را مى دادند, حضور مى یافتند. هدف آنان از هجوم به منزل امام حسن(ع) و اذیت و آزار بنى هاشم, دستگیرى و قتل فرزند امام حسن(ع) بود. این پیگیرى خطرى بزرگ براى آینده امامت بود, که با قد رت و حکمت پروردگار مهدى(ع) از نظرها پنهان گردید و از خطرها به دور ماند.
در آغاز غیبت, میان علما و دانشمندان اختلاف است. سه نظر در آن وجود دارد:
1. گروهى مانند شیخ مفید(ره) آغاز غیبت صغرا را از هنگام ولادت حضرت مهدى(ع) به شمار آورده اند(2); زیرا از همان سالهاى آغازین ولادت, آن حضرت غیبت نسبى داشت و شمارى اندک از یاران, وى را مشاهده کردند.
بنابراین نظر, دوره غیبت صغرا تقریباً 74 سال مى شود, یعنى از آغاز ولادت, تا پایان سفارت آخرین سفیر حضرت.
2. برخى بر آنند که غیبت صغرا, از سال 260 ه. ق. یعنى سال درگذشت امام حسن(ع) آغاز شد و این مدت, تا شروع غیبت کبرا, دوران آمادگى شیعیان و اُنس آنان به جدایى از امام زمان(ع) نام گرفت. این دوران تقریباً هفتاد ساله, غیبت همه جانبه نبود. سفیرانى رابط بین امام ومردم بودند و مردم با واسطه, پرسشهاى دینى و دنیایى خود را از آن حضرت دریافت مى کردند.
3. گروهى آغاز غیبت امام(ع) رااز زمانى مى دانند که ماموران خلیفه به منزل حضرت در سامرا, هجوم آوردند, تا وى را دستگیر کنند و آن حضرت در آن هنگام, در سرداب و همان جا, از دیده ها پنهان شد و تاکنون, در آن جا, بدون آب و غذا زندگى مى کند و روزى از آن جا ظهور خواهد کرد.
این داستان چنان شهرت یافته که وى را (صاحب سرداب) لقب داده اند(3).
در پاسخ این سخنان باید گفت: در منابع شیعى و کتابهاى امامیه, هیچ نامى از (سرداب) نیست. نویسندگان اهل سنت در نوشته هاى خود بر این نظر اصرار مى ورزند ومتائسفانه این مسائله دستاویز حمله نا آگاهانه برخى از آنان به تشیع گردیده است(4). پنداشته اند که شیعیان در میانه سرداب, امام خودرا مى جویند و ظهورش را از آن نقطه انتظار مى کشند; از این روى, تهمتهایى به شیعه زده اند و زحمت مراجعه به منابع شیعى را در این زمینه به خود نداده اند.
البته داستان حمله ماموران معتمد عباسى به منزل امام(ع) و برخورد آنان با آب فراوان و دیدن فردى که در گوشه اى نشسته و عبادت مى کند و سپس هجوم به طرف وى و ناکام شدن آنان از دستگیرى وى, در برخى از منابع شیعى آمده است, اما در این نقل, بر فرض صحت سند و دلالت آن: اولاً, از (سرداب) نامى برده نشده است ثانیاً, حمله دیگرى که از ناحیه معتمد صورت گرفته خلاف آن چیزى را که اهل سنت مى گویند, ثابت مى کند زیرا بنابراین نقل, امام(ع) آن محلّ را ترک کرد و از پیش چشم ماموران گریخت و در نتیجه, در سرداب نیست(5).
منشائ خرده گیریهاى نا آگاهانه برخى به شیعه, در این زمینه, آن است که شیعیان به بخشى از حرم عسکریین در سامرا, یعنى (سرداب) احترام و توجه خاصى دارند و آن را زیارت مى کنند. خاطره هاى امامان خویش را گرامى مى دارند و آن مکان را مورد عنایت قرار مى دهند. و این نه به خاطر آن است که امام زمان(ع) دراین جا مسکن گزیده است و زندگى مى کند, بلکه از آن جهت که زمانى مرکز عبادت و سکونت چند تن از امامان راستین تشیع بوده است.
و ما حب الدیار شقفن قلبى ولکن حبّ من سکن الدیار گذشته از این, بر اساس احادیث فراوانى که در منابع شیعى وجود دارد, شیعیان بر این باورند که امام زمان(ع) در میان مردم در رفت و آمد است و در مراسم حج و مانند آن شرکت مى جوید و مانند یوسف که برادرانش را مى شناخت وآنان وى را نمى شناختند, دوستان خویش را مى شناسد و...(6) بنابراین, داستان غیبت حضرت مهدى(ع) در سرداب سامرا و زندگى کردن حضرت در آن مکان, بهتان و دروغى بیش نیست و هیچ یک از بزرگان شیعه, چنین باورى نداشته و ندارند.

  (1)(اصول کافى), ج505/1.
(2) (ارشاد), مفید, ج340/2.
(3) (اتفاق در مهدى موعود), سید اکبر قرشى62/ـ 111.
(4) (منتخب الائثر فى الائمام الثانى عشر), صافى گلپایگانى 372/, داورى, قم.
(5) (کتاب الغیبة), شیخ طوسى;248/ (بحار) ج51/52.
(6) (کتاب الغیبة), شیخ طوسى164/ .



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:27 عصر )

»» غیبت صغری 1

تاریخ غیبت و چگونگى آغاز آن

الف) آغاز غیبت امام مهدى(ع)
در میان علماى اسلام در مورد آغاز غیبت صغرا چند نظر وجود دارد: 1- برخى، آغاز غیبت صغرا را از جریان سرداب مى‏دانند؛ یعنى زمانى که مأموران معتمد، خلیفه عباسى منزل آن حضرت را در سامرا مورد تاخت و تاز قرار دادند تا آن حضرت را دستگیر کنند، آنان معتقدند: حضرت حجت از این تاریخ به بعد از دیده‏ها پنهان و غیبت صغراى آن حضرت آغاز شد.
ما در صفحات آینده در بحث داستان سرداب، خواهیم گفت که این سخن از اساس نادرست است و امام مهدى(ع) از هنگام حمله عباسیان به سرداب از دیده‏ها پنهان نشد، بلکه قبل از آن، غیبت آن حضرت(ع) آغاز شده بود.
2- برخى همانند شیخ مفید، آغاز غیبت صغرا را از هنگام ولادت آن حضرت مى‏دانند. این نظر برخلاف نظر مشهور است و اکثر علماى امامیه این نظر را قبول ندارند.
نظر سوم این که، آغاز غیبت صغرا از هنگام شهادت ابو محمد، امام حسن عسکرى(ع) و آغاز سفارت اولین سفیر امام مهدى(ع)، عثمان بن سعید عمرى از تاریخ هشتم ربیع‏الاول سال (260ق) .آغاز شد و این دوره تا تاریخ پانزدهم شعبان سال (329ق) .هنگام درگذشت آخرین نایب خاص حضرت، على بن محمد سمرى به مدت 69 سال و اندى ادامه داشت.
این دیدگاه مورد قبول اکثریت قاطع علماى امامیه است. دوره اختفاى امام مهدى(ع) جزو غیبت صغراى آن حضرت نیست؛ زیرا غیبت صغرا، مربوط به عصر امامت آن حضرت است و در طول غیبت صغرا، حضرت چهار سفیر داشت.
چند سالى که آن حضرت در زمان پدر گرامى‏اشان (امام حسن عسکرى(ع)) در اختفا به سر مى‏برد، دوره امامت آن حضرت است، به بیان دیگر در دوره غیبت صغرا دو خصیصه و جود داشت، یکى امامت امام مهدى(ع) و دیگر سفارت و نیابت نواب اربعه، که با توجه به این دو خصیصه دوره اختفا جزء غیبت صغرا به حساب نمى‏آید. چون که هیچ یک از این دو خصیصه در دوره اختفا وجود نداشت.
ب) شهادت امام حسن عسکرى(ع)
معتمد خلیفه عباسى همواره از محبوبیت و پایگاه اجتماعى امام ابو محمد عسکرى(ع) نگران بود و هنگامى که دانست با وجود همه محدودیتهایى که نسبت به آن حضرت روا داشته بود، نه تنها از پایگاه مردمى و نفوذ معنوى آن حضرت کاسته نشده، بلکه بیش از پیش محبوب دلهاى مردم گردیده، بر نگرانى و وحشتش افزوده شد و سرانجام در صدد قتل آن حضرت برآمد و به شکل مرموزانه و مخفیانه، حضرت را مسموم نمود، و شیعیان را از بهره‏مندى انوار هدایت آن امام همام محروم ساخت.
این‏گونه به شهادت رساندن در گذشته نیز وجود داشت و در موارد متعددى خلفاى اموى و عباسى این سیاست را به اجرا درآورده بودند و امامان شیعه(ع) نیز کوشیده بودند تا نقشه‏هاى شوم آنها را به شکلهاى گوناگون براى مردم آشکار نمایند تا چهره واقعى آنان براى آیندگان روشن شود.
امام عسکرى (ع) با دانش ویژه‏اى که داشت، پیش‏بینى کرد که در آینده‏اى نه چندان دور زندگى دنیا را ترک خواهد کرد و راهى پیشگاه خداوند خواهد شد. آن امام همام، شهادت خود را در آینده نزدیک به مادر بزرگوارش خبر داد و گفت: در سال (260ق) .حادثه‏اى اتفاق مى‏افتد و آن شهادت امام توسط عمال حکومت عباسى خواهد بود.
قلب مادر از این خبر هولناک به درد آمد و آثار غم و اندوه در او پدیدار گردید و گریست. امام(ع) مادرش را تسلى داد و گفت:
مادر! امر خدا حتمى است، بى‏تابى مکن!.
در سال (260ق) .آن مصیبت اتفاق افتاد و همان‏گونه که آن حضرت خبر داده بود در آن سال، امام عسکرى(ع) به شهادت رسید.
چند روز قبل از شهادت، آن حضرت را نزد طاغوت زمان معتمد عباسى بردند، در حالى که معتمد سخت ناراحت بود، چون مى‏دید و مى‏شنید که مردم همگى، امام ابومحمد(ع) را تعظیم و احترام مى‏کنند و او را در فضیلت، بر همه علویان و عباسیان، مقدم مى‏دارند. از این جهت در پى قتل آن حضرت برآمد و زهر کشنده‏اى را به وى خوراند. امام(ع) همین که آن زهر را خورد، تمام بدن شریفش مسموم شد و در بستر بیمارى افتاد و به درد شدیدى دچار گردید.
معتمد به پنج نفر از خواص و درباریانش از آن جمله به نحریر دستور داد که مواظب خانه امام(ع) باشند و تمام امور و جریانها را زیر نظر بگیرند، همچنین به پزشکان دستور داد که هر صبح و شام از حال امام(ع) باخبر باشند، همین که روز دوم فرا رسید به معتمد خبر دادند که بیمارى حضرت وخیم شده است. معتمد به پزشکان فرمان داد که حق ندارند از منزل امام بیرون روند. و به دلیل این که حال امام عسکرى(ع) رو به وخامت نهاده بود، گفت: از کنار بستر او جدا نشوند. معتمد، حسین بن ابى شوارب، قاضى القضاة را به همراه 10 نفر به منزل امام فرستاد و به آنان دستور داد که شب و روز در آنجا باشند و جریانها را زیر نظر بگیرندو بعد شهادت دهند که امام به مرگ طبیعى از دنیا رفته است. با این وجود به جز پزشکان مأمور خلیفه، 15 نفر دیگر از سوى معتمد خلیفه عباسى در خانه حضرت بودند.
امام عسکرى(ع) در شب رحلت در یک اتاق، به دور از چشم مأموران حکومت نامه‏هاى بسیارى به نقاط مختلف شیعه‏نشین نوشت و آن را به وسیله پیکى ارسال نمود.
حال امام بدتر شد، پزشکان از او ناامید شدند و هر لحظه به مرگ نزدیک‏تر مى‏شد. در لحظات آخر زندگى، همواره زبانش به ذکر خدا مشغول بود و او را ستایش مى‏کرد و لبهاى مبارکش از تلاوت قرآن مجید باز نمى‏ایستاد. سرانجام امام(ع) رو به سمت قبله کرد و روح پاکش به پیشگاه خدا پرواز نمود.
این حادثه جانگداز، روز جمعه هشتم ربیع‏الاول سال (260ق) . بعد از نماز صبح اتفاق افتاد. ارتحال نابهنگام آن امام بزرگوار ضایعه بزرگى بود که در آن روزگار بر مسلمانان وارد شد و آنان رهبر و پیشواى محبوب و مصلح بزرگ خود را از دست دادند؛ کسى که همواره غمخوار ضعیفان و یتیمان و مستمندان بود.
ناله و شیون از خانه امام (ع) بلند شد و کم‏کم صداى ضجه و ناله زنان و مردان و کودکان آل على در سراسر سامرا به گوش رسید.
خبر شهادت امام(ع) در سراسر شهر سامرا پیچید. این خبر همچون صاعقه‏اى هولناک بود که تمام مسلمانان را به سرعت به منزل امام(ع) رسانید. همگى مشغول گریه کردن و نوحه سرایى بودند. تمام ادارات دولتى شهر تعطیل شد. مردم به احترام امام(ع) بازارها را بستند و در شهر عزادارى کردند. گویى شهر سامرا به صحراى قیامت تبدیل شده بود.
سامرا در تمام طول تاریخ خود چنان تشییعى را نادیده بود که امواج خروشانى از انسانها از طبقات مختلف با گرایشها و عقاید گوناگون همه را گرد هم آورد و همگى سخن از فضایل، ویژگیها و صفات امام بزرگوار، امام حسن عسکرى(ع) مى‏گفتند و درباره خسارت و زیان جبران ناپذیرى که به مسلمانان وارد شده بود، بحث مى‏کردند.
عثمان بن سعید عمرى متصدى امر غسل، کفن و دفن حضرت شد.
این سخن با اعتقاد شیعه به این که امام را باید امام بعدى غسل دهد، کفن کند و نماز بخواند، منافاتى ندارد، چون که اولاً: این امر مربوط به حالت عادى است، نه در شرایط سخت و مورد تقیه، ثانیاً: عثمان بن سعید عمرى به نیابت از حضرت مهدى(ع) عهده‏دار تجهیز پپکر مطهر امام عسکرى(ع) بود.
و ثالثاً: ممکن است در همین شرایط به صورت مخفى حضرت مهدى(ع) به این امر مبادرت نموده بود، لیکن به جهت شرایط خفقان و تقیه به ظاهر عثمان بن سعید عمرى تصدى این امر را برعهده گرفته باشد. در هر حال، عبیداللَّه بن خاقان مى‏گوید:
وقتى جنازه امام(ع) آماده دفن شد، خلیفه برادر خود ابوعیسى بن متوکل را فرستاد تا بر جنازه آن حضرت نماز بگزارد. هنگامى که جنازه را براى نماز بر روى زمین گذاشتند ابو عیسى نزدیک شد و صورت آن حضرت را باز کرد و آن را به علویان، عباسیان، قاضیان، نویسندگان و دیگر شاهدان، نشان داد و گفت: این ابو محمد عسکرى است که به مرگ طبیعى درگذشته است و فلان و فلان از قضات و پزشکان و خدمتگزاران خلیفه نیز شهادت مى‏دهند! بعد روى جنازه را پوشاند و بر او نماز خواند و فرمان داد که جنازه را براى دفن ببرند.
این شیوه تجربه شده حکام عباسى در مورد امامان شیعه(ع) بود و مردم به ویژه شیعیان نیز کم و بیش با این شیوه آشنایى داشتند.
بنا به نقل شیخ صدوق قبل از اقامه این نماز، نمازى دیگر بر بدن آن حضرت در لحظاتى قبل در درون خانه اقامه شد. عقید خادم از منزل خارج شد و به جعفر که بر درخانه ایستاده بودو شیعیان به او تعزیت مى‏گفتند، گفت:
سرورم برادرت را کفن کردند. پس بر او نماز بخوان.
ناگهان امام مهدى(ع) جلو آمد و گفت:
عمو عقب بایست من سزاوارترم که بر جنازه پدرم نماز بخوانم.
طبق نقل مشهور، امام عسکرى(ع) در اول ماه ربیع‏الاول (260ق) .با زهرى که معتمد براى آن حضرت تدارک دیده بود بیمار شد و در هشتم همان ماه رحلت نمود. بنابراین، امامت امام مهدى(ع) از همین تاریخ آغاز شد و آن حضرت تا به امروز در پس پرده غیب قرار دارد. به امید روزى که آن حضرت ظهور و جهان را پر از عدل و قسط کند.
ج) تلاش حکومت براى یافتن امام مهدى(ع)
اخبار امامت دوازده امام(ع) از پیامبر(ص) و عترت آن حضرت، در بین شیعیان رواج داشت. خلفاى عباسى به مقابله با این باور و جلوگیرى از عملى شدن این خبرها که مربوط به آینده بود، سخت کوشیدند. آنان به مانند فرعون که از ولادت موسى بن عمران، واهمه داشت، از تولد حضرت مهدى(ع)، امام دوازدهم شیعیان نگران بودند که نکند ظهور کند و بساط حکومت و عیاشى آنان را برهم زند.
از همین روى، امام عسکرى(ع) را در محاصره قرار دادند و در پى آن بودند که اگر فرزندى از او به دنیا آمد، او را به قتل برسانند و نگذارند مهدى دوازدهمین امام شیعیان به امامت برسد و مشکلى براى آنان به وجود آورد.
امامان اهل بیت(ع) با دانش برترى که داشتند، پیشاپیش غیبت امام مهدى(ع) را خبر دادند و این نقشه عباسیان را باطل نمودند. به همین جهت خبر ولادت امام مهدى(ع) مخفى نگهداشته شد و تنها برخى از خواص شیعه به این موضوع آگاه بودند. بعد از شهادت امام عسکرى(ع) کم‏کم این خبر پخش شد که از آن امام(ع) پسرى متولد شده و او امام دوازدهم و مهدى موعود است.
پخش این خبر موجب هراس در بین عباسیان شد؛ چرا که معلوم شد از ابو محمد، پسرى به‏جا مانده است. از این رو، به دستور معتمد عباسى عده‏اى از مأموران وارد منزل امام(ع) شدند و اثاثیه منزل آن حضرت را بازرسى و سپس مهر و موم کردند. و در صدد یافتن فرزندش برآمدند، ولى موفق نشدند.
معتمد دستور داد که عده‏اى از قابله‏ها، زنان و کنیزان آن حضرت را معاینه کنند و اگر اثرى از حمل در آنان مشاهده کردند، به خلیفه گزارش دهند.
روایت شده است که یکى از قابله‏ها احتمال داد، یکى از کنیزان حضرت حامله باشد، این خبر به گوش خلیفه رسید و او دستور داد تا آن کنیز را در محلى زیر نظر داشته باشند. پس یکى از درباریان و پیشکاران مخصوص خلیفه به نام نحریر به همراه تعدادى از زنان مراقب حال وى شدند تا درستى و یا نادرستى این گزارش معلوم شود.
مدتى مراقب آن کنیز بودند تا سرانجام روشن شد که این گزارش درست نبوده و اثرى از حمل وجود ندارد.
همچنین نوشته‏اند: نرجس خاتون مادر گرامى امام مهدى(ع) همواره تحت نظر بود تا این که حوادث گوناگونى حکام عباسى را به خود مشغول کرد و از آن بانو در جهت دستیابى به حضرت دست کشیدند. آن حوادث از این قرار است:
1. درگیرى با یعقوب بن لیث صفارى که پس از غلبه بر فارس به سوى بغداد حرکت کرد و در درگیرى با موفق، پسر متوکل شکست خورد و به فارس عقب‏نشینى کرد.
2. خروج معتمد و متوکل از سامرا و سفر به بغداد به خاطر غائله یعقوب لیث.
3. مرگ عبیداللَّه بن یحیى بن خاقان، وزیر معتمد در سال (263ق.) 4. مرگ قاضى القضاة، حسین بن ابى شوارب در سال (261ق.) که او مأمور کنترل نرجس خاتون و دیگر زنان بود.
5. ادامه قیام صاحب زنج یا زنگیان که مشکلات زیادى براى عباسیان به وجود آورد.
د) اقدامات جعفر
جعفر برادر امام عسکرى(ع) بر خلاف سیره پدر و برادر گرامى‏اش رفتار مى‏کرد. از امام هادى(ع) درباره پسرش جعفر روایت شده است که به بعضى از اصحابش فرمود: از فرزندم جعفر دورى کنید؛ چرا که او (در سیره ‏ما نیست و) نسبت به من، به منزله فرزند نوح است....
جعفر پس از رحلت امام عسکرى(ع) به یک سرى اقدامات روى آورد که در شأن او نبود. اینک به برخى از آنها اشاره مى‏کنیم.
نماز بر پیکر امام(ع)
جعفر در آغاز، خواست که بر پیکر برادر، نماز بخواند که ناگهان امام مهدى(ع) ظاهر شد و فرمود:
اى عمو! کنار برو، من شایسته‏ترم که بر جنازه پدرم نماز بخوانم.
ادعاى امامت و جانشینى
جعفر به وزیر عباسى عبیداللَّه بن یحیى بن خاقان گفت: مقام برادرم را به من بدهید، من سالانه مبلغ 20000 دینار بابت آن به شما مى‏پردازم.
وزیر در پاسخ به این خواسته جعفر گفت: اى احمق! سلطان براى کسانى که گمان مى‏کنند پدر و برادر تو امام بودند شمشیرش را آماده کرده است، با این وجود موفق نشده است آنان را از این عقیده منصرف نماید، اگر تو نزد شیعیان از همان مقام پدر و برادرت بهره‏مندى نیازى به تأیید سلطان و یا غیر سلطان ندارى و اگر آن مقام را ندارى سلطان نمى‏تواند این مقام را به تو بدهد.
سپس وزیر، او را مورد اهانت قرار داد و دیگر اجازه نداد که جعفر به نزدش برود. او پس از ناامیدى از وزیر، به نزد سلطان رفت و این خواسته را با او در میان گذاشت و مانند همان پاسخ را از خلیفه عباسى نیز دریافت نمود.
با توجه به همین ادعاى دروغین است که جعفر پسر امام هادى(ع) در تاریخ به جعفر کذاب معروف شده است.
ادعاى ارث
جعفر در اقدامى دیگر کوشید تا اموال امام(ع) را تصاحب نماید. او گفت، برادرش ابومحمد(ع) فرزندى ندارد و تنها وارث برادر او است. حکومت هم اجازه داد تا بر اموال برادر مسلط شود.
تحریک حکومت براى دستگیرى امام مهدى(ع)
جعفر با داشتن آگاهى به وجود فرزندى براى برادرش امام حسن عسکرى(ع) و پس از ناامیدى از این که خود را جانشین برادر قرار دهد، به معرفى امام مهدى(ع) به حکام عباسى و سعایت از او اقدام نمود، و این پس از ناکام شدنش در برابر هیئت قمى‏ها بود. جعفر از پاسخ دادن به آنان عاجز ماند و براى سعایت از آنان به نزد خلیفه رفت و خلیفه هم به هیئت قمى‏ها گفت: پولهایى که براى ابو محمد آورده‏اید به جعفر بدهید، آنان گفتند: ما تنها با شرایطى این پول را تحویل مى‏دهیم؛ زیرا مردمى که این پولها را به ما داده‏اند چنین شرطى را قرار داده‏اند. جعفر خواست که خلیفه آنان را زندانى کند، اما خلیفه به خواسته جعفر پاسخ منفى داد و آنان را آزاد نمود.
در خارج از شهر امام مهدى(ع) خادمش را به سوى آنان فرستاد و با دادن نشانى و گزارشهایى که حضرت بیان داشت، آنان اموال را تحویل دادند. جعفر مجدداً به نزد معتمد خلیفه عباسى رفت و گفت: هیئت قمى‏ها اموال را به مهدى(ع) تحویل داده‏اند. به این ترتیب مقدمات هجوم به بیت امام(ع) فراهم شد. آنان منزل امام را غارت کردند، امام(ع) از غفلت آنان استفاده کرد و از منزل خارج شد، اما مادر گرامى حضرت را دستگیر و بازجویى کردند و...
توبه جعفر
در پایان این بحث متذکر مى‏شویم که امام مهدى(ع) در توقیعى در پاسخ به پرسش یکى از شیعیان درباره عمویش جعفر، به محمد بن عثمان بن سعید عمرى مى‏نویسد که: عمویش جعفر و فرزندانش؛ مانند برادران حضرت یوسف(ع) سرانجام کار توبه کرده‏اند.
ه) داستان سرداب
راستى امام مهدى(ع) در کجا و چگونه غایب شد؟ آیا در سرداب منزل پدرش غایب شد و هنوز نیز در آنجا است؟
در این باره به شیعه تهمتهایى زده‏اند و مى‏گویند: شیعه معتقد است که مأموران خلیفه عباسى به منزل حضرت در سامرا هجوم آوردند، تا او را دستگیر کنند و آن حضرت که در آن هنگام در سرداب بود، از دیده‏ها پنهان شد و تا کنون در آنجا بدون آب و غذا زندگى مى‏کند و روزى از آنها ظهور خواهد کرد. این داستان چنان شهرت یافته است که وى را صاحب سرداب لقب داده‏اند.
این در حالى است که در منابع شیعى و کتابهاى امامیه، هیچ نامى از سرداب نیست. نویسندگان اهل سنت در نوشته‏هاى خود بر این نظر اسرار مى‏ورزند و متأسفانه این سخن دستاویزى براى حمله برخى از آنان به تشیع گردیده است.
آنان پنداشته‏اند که شیعیان در میان سرداب، امام خود را مى‏جویند و ظهورش را از آن نقطه انتظار مى‏کشند؛ از این جهت، تهمتهایى به شیعه زده و در این زمینه به خود زحمت مراجعه به منابع شیعه را نداده‏اند.
در حالى که براساس تاریخ و روایات شیعه، امام مهدى(ع) از هنگام ولادت در اختفا به سر مى‏برد و بنا به مصالحى تولد و زندگى او آشکار نبود و بعد از رحلت پدر گرامى، غیبت صغراى آن حضرت، آغاز شد. امام مهدى(ع) بعد از نماز گزاردن بر پیکر پاک پدر و تدفین آن حضرت، وارد منزل شد و دیگر کسى آن حضرت را در اجتماع و در میان مردم ندید. آن حضرت بنا به روایات شیعى در میان مردم زندگى مى‏کند و در موسم حج حاضر مى‏شود، ولى مردم او را نمى‏شناسند.
خانه‏اى که از آن سخن گفته مى‏شود، دو قسمت داشت؛ یک سمت براى مردان و قسمت دیگر براى زنان، یک سرداب هم زیر اتاقها قرار داشت. که در روزهاى گرم، اهل خانه در آن سرداب زندگى مى‏کردند.
شیعه این خانه و این سرداب را محترم مى‏دارد؛ زیرا امامانشان در این خانه زندگى مى‏کردند، و در همین خانه، امام هادى(ع)، امام عسکرى(ع) و نیز امام مهدى(ع) خداوند سبحان را عبادت مى‏کردند. این یک امر معقول و طبیعى است که به جهت علاقه‏مندى به پیشواو رهبر دینى، آن چه متعلق به او است محترم داشته شود، در میان تمامى ادیان و مذاهب چنین است و شیعه از این عشق و احترام به مکانهاى مقدس و مشاهد مشرفه دفاع مى‏کند. و آن را از مصادیق فى بیوت أذن اللَّه أن ترفع... مى‏داند؛ اما این احترام، غیر از آن تهمتهاى مخالفان، به شیعه است.
حقیقت این است که داستان غیبت حضرت مهدى(ع) در سرداب سامرا و زندگى کردن آن حضرت در این مکان، دروغ و بهتانى بیش نیست و هیچ یک از بزرگان شیعه، چنین باورى نداشته و ندارند.
دو گزارش تاریخى درباره سرداب
در آغاز خلافت معتضد عباسى، در سال (279ق.) دو بار خانه امام عسکرى(ع) از سوى حکومت تفتیش شد.
یک‏بار معتضد سه نفر را به صورت مخفیانه به خانه حضرت فرستاد و فرمان داد: هر کسى را که در آن خانه یافتید، بکشید و سرش را براى من بیاورید، این سه نفر وارد خانه شدند و یک اطاق مخفى یافتند که پرده‏اى زیبا داشت. هنگامى که پرده را بالا زدند، گویا دریایى پر از آب دیدند که در انتهاى آن مردى با بهترین هیئت، روى حصیرى بر آب ایستاده و مشغول نماز است. دو نفر وارد آب شدند، و آنگاه که نزدیک بود غرق شوند با اضطراب از آن خارج شدند.
ساعتى بیهوش ماندند؛ سر انجام سرپرست آنان از فرد نمازگزار عذرخواهى کرد، ولى آن فرد نمازگزار بدون التفات به آنان نمازش را ادامه داد. این سه نفر پیش خلیفه رفتند و آنچه را که دیده بودند براى او بیان داشتند. خلیفه گفت: این سخن را به هیچ‏کس نگویید.
بار دیگر در پى این حادثه معتضد حمله دیگرى را ترتیب داد و گروه بیشترى را به خانه امام عسکرى(ع) فرستاد، این گروه وقتى وارد خانه شدند، از درون سرداب صداى قرائت قرآن شنیدند، پس بر در سرداب ایستادند و مراقب بودند تا کسى از آنجا خارج نشود. فردى که درون سرداب بود (گویا امام مهدى(ع)) از غفلت آنان استفاده کرد و از سرداب خارج شد. وقتى رئیس آنان آمد، گفت: داخل سرداب شوید و فردى را که قرآن مى‏خواند دستگیر کنید، گفتند: مگر او را ندیدى که خارج شد؟ گفت: پس چرا او را دستگیر نکردید؟ گفتند: گمان کردیم تو او را دیده‏اى. بنابراین، اقدامى نکردیم.
تنها موردى که نام سرداب در ارتباط با حضرت مهدى(ع) در روایات شیعى وجود دارد این دو مورد است و مربوط به 19 سال پس از شروع غیبت صغرا است؛ آن هم با این مضمون که آن حضرت از سرداب خارج شد. این داستان کجا و داستان ساختگى شروع غیبت از سرداب و بقاى حضرت در آن سرداب و اجتماع شیعه در آن مکان در هر صبح و شام و انتظار خروج حضرت کجا؟!.
2. ویژ گیهاى دوره غیبت صغرا
همان‏گونه که قبلاً بیان شد براى امام مهدى(ع) بعد از دوره اختفا و رحلت امام عسکرى(ع) دو نوع غیبت وجود دارد؛ یکى غیبت صغرا و کوتاه مدت است که با پایان دوره اختفا آغاز شد، و دیگر غیبت کبرا و دراز مدت که بعد از دوره غیبت صغرا شروع شده است و هنوز ادامه دارد.
دوره غیبت صغرا که از زمان شهادت امام حسن عسکرى(ع)؛ یعنى آغاز امامت امام مهدى(ع) شروع و با درگذشت سفیر چهارم آن حضرت؛ یعنى ابوالحسن على بن محمد سمرى پایان پذیرفت، ویژگیهایى دارد که به آن اشاره مى‏گردد:
1. زمان غیبت صغرا محدود است و از نظر زمانى نزدیک به هفتاد سال طول کشید. به خاطر همین محدودیت و کوتاهى زمان، از آن به غیبت صغرا تعبیر نموده‏اند، برخلاف غیبت کبرا که زمانش طولانى است و مدت آن را جز خدوند کسى نمى‏داند.
2. در دوره غیبت صغرا، امام مهدى(ع) به کلى از دیده‏ها پنهان نبود، بلکه با وکلا و سفیران خاصش در تماس بود، و گاهى سفیران آن حضرت ملاقات برخى از افراد را با امام مهدى(ع) ترتیب مى‏دادند.
مردم پرسشهاى خود را به وسیله سفیران چهارگانه، با امام(ع) در میان مى‏گذاشتند و پاسخهاى خود را دریافت مى‏کردند. درا ین دوره توقیعاتى از ناحیه مقدسه و با واسطه سفیران چهارگانه براى شیعیان صادر مى‏شد.
اما در دوره غیبت کبرا و بعد از درگذشت سمرى، این رابطه قطع شد. امام مهدى(ع) چند روز قبل از درگذشت سمرى، مرگ قریب الوقوع او را به وى خبر مى‏دهد و آنگاه بیان مى‏دارد که، این ارتباطهاى 70 ساله، در دوره غیبت کبرا وجود نخواهد داشت.
3. در دوره غیبت صغرا امام(ع)، چهار وکیل و یا نماینده داشت که براى تک‏تک آنان و یکى پس از دیگرى، حکم وکالت صادر نمود و دیگر نمایندگان حضرت از سوى این چهار نفر مأموریت داشتند. اما بعد از پایان این دوره، فرد خاصى به عنوان نائب ویژه آن حضرت وجود ندارد، بلکه به فرموده ائمه(ع) هر کس شرایط وکالت را داشته باشد، مى‏تواند وکیل و نماینده عام آن حضرت باشد. بنابراین، دوره بعد از غیبت صغرا را مى‏توان به دوره رهبرى، یا وکالت فقیهان معرفى نمود.
4. در دوره غیبت صغرا ممکن بود برخى از افراد، آن حضرت را ببینند و امام مهدى(ع) را بشناسند، ولى در دوره غیبت کبرا کسى او را نمى‏بیند و اگر هم ببیند او را نمى‏شناسد.26 اگر هم برخى از خواص، حضرت را ببینند و بشناسند اجازه ندارند آن را براى دیگران بازگو نمایند،27 مگر با اجازه خود حضرت و یا به افراد مورد اطمینان.
3. اختلافات فرقه‏اى پس از رحلت امام عسکرى(ع)
حاکمان عباسى که بنا به ماهیتشان به روشهاى ظالمانه روى آورده بودند، روز به روز محبوبیت خود را در افکار عمومى از دست مى‏دادند. اما امامان معصوم(ع) با توجه به کردار شایسته و پیشینه نیکویى که داشتند روز به روز در نزد امت اسلامى محبوب‏تر و مقبول‏تر مى‏شدند.
حاکمان عباسى پیوسته از پایگاه اجتماعى محروم، ولى امامان شیعه(ع) پیوسته به پایگاه اجتماعى بیشترى نائل مى‏شدند.
این روند که براى حکمرانان ستم‏پیشه عباسى سخت ناگوار و شکننده بود، چاره را در فزونى ستم و جو اختناق دیدند، آنان همواره بر امامان شیعه ستم روا مى‏داشتند تا جایى که خانه امام حسن عسکرى(ع) در کنترل حکومت عباسیان قرار داشت و شیعیان نمى‏توانستند آزادانه با آن حضرت در ارتباط باشند. آنان در صدد بودند تا اگر براى امام عسکرى(ع) فرزندى متولد شود، او را به شهادت رسانند.
طبیعى است که این جو اختناق و سیاست عباسیان موجب گردد تا امام یازدهم(ع) راه احتیاط، تقیه و رازدارى را بیش از پیش، به کار برد.
زمینه پیدایش فرقه‏هاى جدید شیعى بعد از رحلت امام عسکرى(ع)
اختفاى ولادت آن حضرت باعث شد تا برخى از شیعیان در آغاز رحلت امام حسن عسکرى(ع) در امر امامت دو امام یازدهم و دوازدهم(ع) دچار شک و تردید شوند، (چون طبق عقیده شیعه امام یازدهم باید پسرى داشته باشد تا او امام دوازدهم گردد، حال اگر امام یازدهم پسر نداشته باشد، در امامتش تردید مى‏شود.) به طورى که نوشته‏اند: بعد از رحلت امام عسکرى(ع) پیروان آن حضرت به 14 یا 15 فرقه منشعب شدند،28 بلکه بنا به نقل برخى از مورخان، پیروان آن حضرت 20 فرقه شدند.
اختفاى ولادت و زندگى امام مهدى(ع) از یک سو، و ادعاى امامت جعفر از سوى دیگر موجب شد تا شیعیان در این عصر پریشان شوند. با وجود این پریشانى فکرى و عقیدتى، دیگر مذاهب اسلامى با شدت هر چه تمام‏تر شیعه امامیه را کوبیدند، معتزله، اصحاب حدیث، زیدیه، و به ویژه عباسیان در کوبیدن شیعه امامیه از هیچ کارى دریغ نکردند.
در واقع بعد از رحلت امام عسکرى(ع) از جهت شک و تردید و تفرقه در مذهب، دوره‏اى براى شیعه یافت شد که در تاریخ، بى ‏نظیر یا کم ‏نظیر بود. به همین جهت مى‏توان این عصر را عصر آشفتگى و حیرت شیعیان نامگذارى کرد.
اما به مجرد آنکه شیعیان آن حضرت از راه‏هاى گوناگون و افراد موثق، از ولادت امام مهدى(ع) مطمئن شدند، تمامى آنان به امامت امام مهدى(ع) گرویدند و همه فرقه‏هایى که در این مقطع زمانى پدید آمده بودند، (جز مذهب امامیه اثنا عشرى) نابود شدند؛ امروزه براى این فرقه‏ها هیچ پیروى وجود ندارد و تنها در کتابها به عنوان یک رویداد تاریخى از آن یادى به میان آمده است، حتى در زمان شیخ مفید نیز این فرقه‏ها وجود خارجى نداشتند.
شیخ مفید در این باره مى‏نویسد:
در این سال (373هـ) و در زمان ما، دیگر هیچ اثرى از این گروهها باقى نمانده است و همه از بین رفته ‏اند.

  پاورقی وجود ندارد



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:25 عصر )

»» غیبت صغری

علت غیبت

در نامه مبارک حضرت ولى عصر(ع) به شیخ مفید، علت غیبت و طولانى شدن آن چنین آمده است: فما یحسبنا عَنهُم الا ، ما یتصل بنا مما نکرهه ولا نوثره منهم (1)

باید بدانند که جز برخى رفتارهاى ناشایسته آنان که ناخوشایند ما است و ما آن عملکرد را زیبنده شیعیان نمى دانیم، عامل دیگرى ما را از آنان دور نمى دارد.

حقیقت این است که انبوهى از روایات به صراحت، بیان گر این است که تمام اعمال ما، در عصر هر امام و پیشوایى از پیشوایان معصوم در هفته دوبار، در روزهاى دوشنبه و پنج شنبه به امام راستین جامعه ارائه مى شود از این رو طبیعى است که امام نمى پسندد که شیعه او به راه انحراف و اشتباه وگناه آلوده شود و همین آلودگى به گناه است که توفیق تشرف را از آنان سلب و آنان را از افتخار دیدار محروم مى سازد.

در همان نامه حضرت به شیخ مفید آمده است که اگر پیروان و شیعیان ما- که خدا آنان را در فرمانبردارى خویش توفیق ارزانى شان دارد- به راستى در راه وفاى به عهد و پیمانى که بر دوش دارند، همدل و یک صدا بودند، هرگز سعادت دیدار ما از آنان به تأخیر نمى افتاد.

به راستى او غیبت نکرده است، ما ففلت کرد ه ایم. هر چه هست از ماست و باید علَت غیبت را در خویش و رفتارمان جست و جوکنیم.

  1. بحارالانوارج 53 ص 176.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:24 عصر )

»» غیبت کبری5

  بعضی از فقهاى شیعه، تشکیل حکومت اسلامى را در دوره غیبت ضرورى مى دانند و بر این باورندکه فقهاى عادل، باید به این مهم اقدام کنند و اگر یکى از آنان تشکیل حکومت داد، بر دیگران واجب است که از او پیروى کنند .
در مقابل، شمارى برآنند که اقامه حکومت از شؤون امام معصوم (ع) است، بنابراین در عصر غیبت تشکیل حکومت جایز نیست. این تفکر، که نخست به صورت یک اختلاف نظر فقهى کلامى مطرح بود، در این اواخر رنگ سیاسى به خود گرفت.
این تفکر، چون تضادى با خودکامگى حکام نداشت، بلکه غیر مستقیم، توجیه گر اعمال آنان نیز بود، از سوى آنان حمایت و ترویج شد، تا جایى که پیش از انقلاب اسلامى، هواداران این اندیشه به صورت تشکیلاتى منسجم درآمدند. با نگاهى به گفته ها و نوشته هاى طرفداران این نظریه و دلایلى که بدان استناد کرده اند، مى توان گفت که این باور از سه راه سرچشمه گرفته است.
1. برداشت از روایاتى که گسترش ستم و فساد را از نشانه هاى ظهور امام زمان (ع) معرفى مى کند.
2- استناد به روایاتى که از هرگونه قیامى در عصر غیبت، نهى و به سکوت و سکون و صبر در بلاها دعوت کرده است.
3- تفسیر از امامت و رهبرى و تصور این که تشکیل حکومت در عصر غیبت، دخالت در قلمروکار امام معصوم (ع) ا ست.
و اما تلاش مردم، به ویژه فقها براى حاکمیت قسط و عدل و ایجاد حکومت اسلامى جایز بلکه واجب است. آیا مى توان گفت که در طول مدت غیبت صغرى، که بیش از هزار سال از آن مى گذرد و ممکن است هزارها سال دیگر ادامه داشته باشد، اجراى احکام اسلام لازم نیست بدون تردید، پاسخ منفى است چراکه لازمه سخن فوق، این است که احکام اسلام، محدود به صدر اسلام و زمان حضور معصوم باشد و این بر خلاف ضروریات اعتقادى اسلام است و به گفته حضرت امام خمینى (رحمه الله ): اعتقاد به چنین مطالبى، یا اظهار آن ها بدتر از اعتقاد و اظهار منسوخ شدن اسلام است... هرکه اظهارکندکه تشکیل حکومت اسلامى ضرورت ندارد، منکر ضرورت اجراى احکام اسلام شده و جامعیت احکام و جاودانگى دین مبین اسلا م را انکارکرده است،(1).
بر همین اساس، بعضی از فقهاى شیعه، از جمله امام خمینى، در دوره غیبت، تشکیل حکومت اسلامى را واجب مى دانند و بر این باورندکه اگر یکى از فقها تشکیل حکومت داد، بر دیگران واجب است از او پیروى کنند و اگر تشکیل حکومت اسلامى به جز از راه قیام و اقدام دسته جمعى امکان پذیر نباشد، همگان باید بدین مهم اقدام کنند و در صورتى که تشکیل حکومت ممکن نباشد، باز هم تکلیف ساقط نیست و باید به اندازه توان، احکام اسلامى را اجرا کنند. (2)
پس انتظار فرج و حکومت جهانى مهدى (ع) به هیچ روى، ناسازگارى با قیام هاى پیش از ظهور ندارد، بلکه برخى از قیام ها و حکومت ها، زمینه ساز قیام و حکومت جهانى حضرت خواهند بود. (3)

  1- ولا یت فقیه امام خمینى ص 27 انتشارات آزادى قم.
2- کتاب البیع امام خمینى ج 2ص 465اسماعیلیان قم.
3- چشم به راه مهدى ص 108 و 150.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:22 عصر )

»» غیبت کبری4

مردان آخر الزمان

  در روایات براى مردانى که در آخرالزمان دچار آسیب شده اند، نشانه هایى ذکر شده است.
معمولاًا سلام توقعش از مرد این است که حس غیرت دینى و مهابت الهى داشته باشد.
روایات حاکى است که در سیماى مبارک خود امام زمان (ع) هم مهابت الهى وجود دارد. یعنى در چهره مبارک امام زمان (ع (در عین ملاحت و شیرینى، نوعى مهابت و ترس الهى هم وجود دارد . و ترکیبى از ملاحت و مهابت درآن دیده مى شود. اما در آخرالزمان بنابرآن چه از روایات به دست مى آید، اگر شما در بین بیست مردکمتر یا بیشتر، چهره هایى را مورد ارزیابى و شناسایى قرار دهید، نمى توانیدکسى را پیداکنیدکه در چهره اش هیبت و مهابت الهى و آثار ترس از خداوند وجود داشته باشد. اهل معصیت خیلى راحت در برابرشان مرتکب معصیت مى شوند وآن ها هم هیچ عکس العملى از خود نشان نمى دهند .
روایت دوم درباره نشانه ها و خصلت هاى منفى مردان آخر الزمان مى فرماید یطیع الرجل زوجته و یعصى والدیه مردان دوره آخر الزمان از اطاعت و احترام والدین دورى مى کنند، در عین حال یک گرایش و اطاعت وپیروى صد درصد از همسران خود در رفتارشان دیده مى شود. باز روایت دیگر مى فرماید: یکون الرَجل همه بطنه و قبلته زوجته و دینه دراهمه:
مردانى وجود دارندکه تمام همت و عزم شان براى پرکردن شکم هاى شان است و اصلاً به فکر معیشت دیگران نیستند. همسران شان قبله آن ها مى باشند قبلته زوجته گویا این زن ها خداى مردان خود شد ه اند و براى آن ها اطاعت از همسر، اطاعت از خدا به حساب مى آید؟ و دین آن ها هم پولشان مى گردد . یعنى براى آن ها مقدس ترین و مهم ترین مسئله پول و ثروت است .
روایت دیگرى از این حکایت مى کندکه مردان از مرد بودن خودشان خسته مى شوند: لعن الله المخنثین من الرجال . تعبیر روایت این است که این ها از صفات مردانه خود خسته شده و سعى مى کنند که گرایش ها، تمایلات و حالت هاى زنانه را در خودشان نمایان کنند. این گرایش ها ممکن است در حرف زدن، آرایش و آراستگى، طرز پوشش و یا تفکر باشد. در نقطه مقابل هم حتى روایتى داریم که والمترجلات من النساء زنانى هم پیدا مى شوند که این ها مى خواهند خصوصیات مردان را در خودشان ایجادکنند و مثل مردان شوند
. روایت دیگرى مى فرماید: یتسمن الرجال للرجال والنساء للنساء و یا یا یتمشط الرجل کما یتمشط المرأة لزوجها امَا یکى از آفت هایى که در دوره آخر الزمان براى مردان به وجود مى آید این است که به جاى آراستگى دست به آرایش مى زنند. آراستگى با آرایش امر بسیار متفاوتى است. یا در روایت دیگر مى فرمایدکه: بعضى از مردها در دوره آخرالزمان خود را براى دیگران آرایش مى کنند، همانند نوعروسى که براى داماد آرایش مى کند
. آفت خطرناک تر، این که در آخرالزمان یتنافس فى الرجل یغار علیه من الرجال یعنى در آخرالزمان باندهایى به وجود مى آیند که طرفدار همجنس بازى هستند و در این راستا مردان، هوسرانى هاى خودشان را به یکدیگر اختصاص مى دهند. روایت مى فرماید که یتنافس فى الرجل ؟ یعنى ممکن است با هم رقابت داشته باشند و بعد مى فرماید :یغار علیه من الرجال ؟ یعنى ممکن است دو مرد بر سر مرد دیگرى یا فرد دیگرى، با هم غیرت و حسادت داشته باشند و هر یک رقیب دیگرى براى رسیدن آن فرد باشد(1).

  1- نشریه موعود شماره32 ص 13.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد احسان سلطانی ( پنج شنبه 86/5/11 :: ساعت 1:21 عصر )

   1   2      >
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

مهدی کیست؟
[عناوین آرشیوشده]
 

>> بازدید امروز: 7
>> بازدید دیروز: 0
>> مجموع بازدیدها: 4104
» درباره من «

ظهور

» آرشیو مطالب «
تابستان 1386

» لوگوی وبلاگ «


» لینک دوستان «

» صفحات اختصاصی «

» طراح قالب «